Viime keväänä kun vähitellen kävi selväksi, että välivuosi olisi edessä, niin pohdin mitä tehdä tuolloin. Tietenkin syventävät opinnot ja rästikurssit, mutta pitäisi sitä jotain muutakin opiskella. Ravitsemustiede on kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa ja mielestäni lääkiksessä on melko vähän yleistä tietoa ravitsemuksesta, ainakin siihen nähden miten suuri osa elämää ravitsemus on. Ja kuten tiedettyä, ylipainoisia löytyy maailmasta ja Suomestakin paljon. Halusin siis saada oikein kunnon valmiudet kertoa potilaalle, että mitä hän voisi tehdä oman hyvinvoinnin vuoksi. Ensiksi ajattelin käydä Suomessa ravitsemustieteen kursseja. Olisin pystynyt käymään erittäin kattavasti kursseja ja luultavasti olisin voinut käydä töissäkin osa-aikaisesti ja tienata mukavasti rahaa.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kun eräänä kauniina päivänä tulin ruokalasta. Kv-osasto piti ständiä ruokalan ulkopuolella. Päähäni pälkähti samantien ajatus, että miksi en käyttäisi tilaisuuttani hyväkseni. Ei minulla elämässäni tule varmaankaan toista tilaisuutta, jolloin olisi yhtä hyvää aikaa lähteä ulkomaille, ja opiskelijana yliopisto vielä auttaa käytännön asioissa. Ei kun vain juttelemaan kv-osaston kanssa ja suunnittelemaan vaihtoa.

Hankalin vaihe oli valita minne mennä. Ravitsemustiede kutsui vieläkin, siispä selaamaan yliopistojen internet-sivuja ja etsimään selkeätä kurssikokonaisuutta kevääksi 2008. Voin muuten sanoa, että on aika paljon eroja eri yliopistoiden kotisivuissa. Joissakin kyllä kerrottiin kursseista, mutta ei ollut mitään mainintaa kurssiajankohdasta tai laajuudesta. Oslon valintaan painoivat erittäin informatiiviset sivut  ja osittain myös se, että tuolloin meillä oli menossa ruotsin kurssi.

Kun olin vihdoinkin päättänyt lähteväni yhteen maailman kalliimmista kaupungeista [naisilla on tunnetusti kallis maku ;) ] lähtivät asiat rullaamaan nopeasti. Täytin hakukaavakkeen, hyväksytin opinnot laitoksen kv-koordinaattorilla ja valmistauduin henkisesti vaihtoon. Lähdin mukaan kv-tutor toimintaan ja tapasin vaihto-oppilaita, jotka olivat tulleet Kuopioon. Pääsin hiemaan tutustumaan mitä kaikkea vaihto-oppilas käy läpi saapuessaan vaihtokohteeseen ja valitettavasti myös joihinkin ongelmiin, voisi olettaa että pankissa palveltaisiin myös englanniksi, mutta ei näköjään. Hakupapereiden jättämisen jälkeen maaliskuussa alkoi pitkä odotus. Oslosta ei kuulunut mitään, ja aloin hieman huolestuakin, olihan jo lokakuu. Sähköpostin välityksellä onneksi selvisi että minut on hyväksytty Osloon ja kohta voikin alkaa odottelemaan kirjekuorta.

Kirjekuori saapui marraskuun alussa ja tuntui että vihdoinkin vaihto on täyttä totta!

Kirjekuoresta löytyi ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseksi, asunnon hakemiseksi ja infoa vaihto-opiskelusta Oslon yliopistossa. Opiskelupaikan vastaanottaminen netissä meni aivan ohjeiden mukaan, mutta asunnon hakeminen ei sitten sujunutkaan niin helposti. Onneksi sähköposti kulkee ja näin sain myös oikeat ohjeet asunnon hakemiseen. Nyt minulla on hakemus vetämässä kalustettuun huoneeseen ensimmäisenä vaihtoehtona Sogn, josta on noin 3 km kampukselle. Asuntojen vuokra on kyllä aika kova, kalustetusta soluhuoneesta voi joutua maksamaan jopa 470 €, enemmän kuin mitä me avomiehen kanssa maksamme tästä kaksiosta. Onneksi Kela tukee vaihto-opiskelijoita vähän reilummin ja lisäksi vaihto-ohjelmaan kuuluu pieni kuukausittainen apuraha sekä matka-avustus.

Seuraavaksi Norjasta pitäisi kuulua jotain marraskuun lopulla, kun asuntohakemuksen aika umpeutuu ja asuntoja aletaan jakamaan. Joulukuun alussa voi ilmoittautua kursseille, silloin saa varmaankin lisää tietoa itse kurssista.